Medutis meduotas



Sveiki! Laukiate švenčių?! Turiu puikų receptą švenčių maratonui, kur tiesiog kvepia Kalėdomis ir jaukumu. Taigi, pristatau- Meduolis pyragas arba dar kitaip- Medutis! Visiem šio pyrago ragautojam jis labai patiko, o močiutėm ir mamai priminė vaikystę.... pasirodo verta atgaivinti senus receptus ir prisiminti, tai kas jau seniai užmiršta! 
Gaminam? Gaminam!

Jums reikės:
 (Meduoliniams lakštams)
100 g sviesto
2 šaukštai medaus
200 g cukraus
2 kiaušiniai
800 g miltų
1 arbatinis šaukštelis sodos
(sodą reikės „nugesinti“, todėl dar reikės šiek tiek citrinos sulčių)

Pertepimui:
1 l grietinės (30% riebumo)
4 šaukštų cukraus pudros (pagal skonį)
citrinos sulčių (pagal skonį)
1 šaukšto želatinos

Gaminame:
Pirmiausia turime išsikepti meduolinis lakštus.
Sviestą, cukrų ir medų ištirpiname garų vonelėje arba mikrobangų krosnelėje. Svarbu, kad cukrus visiškai ištirptų. Paliekame atvėsti.
Atskirame dubenyje išplakame kiaušinius, į sodą įlašiname kelis lašus citrinos rūgšties ir palaukiame kol suputos. „Nugesintą“ sodą įmaišome į kiaušinių plakinį. 
Beliko tik į atvėsusią medaus, sviesto ir cukraus masę supilti kiaušinių plakinį ir po truputį pilti miltus. Maišome, pilame miltų, maišome, pilame.... tol kol tešla nebelimpa prie rankų ir gerai „kočiojasi“.
Lakštus iškočiojame iki norimo storio (man gavosi 4, vidutinio storumo),
Dėmesio! Forma turi būti neįdealiai apvali, nes kai juos iškepsime- apipjausime, o iš likučių padarysime trupinius ir jais papuošime tortą.
Kepame 200°C, apie 10 min. Svarbu stebėti ir ištraukti kai gražiai paruduoja. Iškepusius papločius iš kart apipjaustome norimos formos ir paliekame visiškai atvėsti. Likučius sutrupinkite- jais puošime viršų ir šonus.

Tuo tarpu pasigaminame pertepimą.
Želatiną užpilame  šiltu vandeniu (vanduo turi šiek tiek apsemti) ir paliekame išbrinkti.
Per tą laiką grietinę sumaišome su cukraus pudra ir citrinos sultimis. Pasikliaukite savimi ir tiek cukraus, tiek citrinos dėkite pagal skonį. Kai želatina išbrinkta, ją įdedame į mikrobangų krosnelę ir pašildome, kol ji visiškai ištirpsta ir tampa vienalytės konsistencijos.
Beliko į grietinę su cukrumi ir citrinos rūgštimi įmaišyti želatiną ir palikti 1 val viskam sutirštėti.

Sutepimas:
Atvėsusius papločius  pertepame mūsų pasigamintu kremu ir taip susluoksniuojame. Viršutinį sluoksnį ir šonus lygiai padengiame sluoksniu kremo ir puošiame trupiniais, kuriuos pasigaminome iš likusių, apipjautų papločių.
VISKAS! Beliko palikti pastovėti, (Aš laikiau apie 12 valandų) kad lakštai sudrėktų ir būtų minkšti.
Skanaus!

Komentarai

Populiarūs įrašai